اثر مصرف مقادیر متوسط و بالای کافئین بر پاسخ برخی فاکتورهای التهابی متعاقب فعالیت ورزشی واماندهساز در زنان دارای اضافه وزن
*کافئین- CRP، هموسیستئین* فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
حمیده جاجرمی, ali yaghoubi
فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی اثرمصرف مقادیر مختلف کافئین برفاکتورهای التهابی پروتئین واکنشگر-C و هموسیستئین متعاقب فعالیت ورزشی واماندهساز درزنان دارای اضافه وزن غیرفعال بود. ۱۲ زن غیرفعال دارای اضافه وزن بادامنه سنی ۶۱/۲±۵/۳۲ سال و شاخص توده بدنی ۶۳/۳±۲۸/۲۷ (kg/m2) انتخاب شدند. این پژوهش در ۳مرحله و ۲ماه و با رعایت اتمام قاعدگی آزمودنیها و در حالت ناشتایی انجام شد. درجلسه اول (اتمام قاعدگی ماه اول)، آزمودنيها کافئین را به صورت دارونما، درمرحله دوم (اتمام قاعدگی ماه دوم) آزمودنیها کافئین به میزان متوسط (۶ mg/kgbw) و درمرحله سوم (یک هفته بعد از مرحله دوم) کافئین به میزان بالا (۹ mg/kgbw) مصرف و ۳۰ دقیقه بعد ازهر بارمصرف کافئین، آزمون واماندهساز بروس را انجام دادند. بعد از هر مرحله، ازآزمودنیها خونگیری به عمل آمد و پس ازسانتریفوژ، مقدار CRP و هموسیستئین به ترتیب باروشهای آنزیماتیک و ایمنونفلومتری اندازهگیری شدند. دادههای پژوهش بااستفاده از آزمونهای آماری تحلیل واریانس مکرر و آزمون تعقیبی LSD در سطح معنیداری ۰۵/۰P< تجزیه و تحلیل شدند.یافتههای پژوهش نشان داد که مصرف مقدار متوسط کافئین (۰۵/۰P>) و همچنین مصرف مقدار بالای کافئین بر CRP زنان دارای اضافه وزن غیرفعال متعاقب فعالیت ورزشی واماندهساز تأثیر نداشته است (۰۵/۰P>). در مقابل یافتههای تحقیق نشان داد که مصرف مقدار متوسط کافئین (۰۵/۰P<) و همچنین مصرف مقدار بالای کافئین بر هموسیستئین زنان دارای اضافه وزن غیرفعال متعاقب فعالیت ورزشی واماندهساز تأثیر داشته است (۰۵/۰P<). در نهایت میتوان نتیجه گرفت احتمالاً با مصرف دوزهای متوسط و بالای کافئین میزان التهاب ناشی از یک جلسه فعالیت ورزشی وامانده ساز را کاهش می دهد.
واژگان کلیدی
کافئین- فعالیت ورزشی وامانده ساز- پروتئین واکنشگر-C- هموسیستئین، فیزیولوژی ورزشی