حمید ذوالفقاری, کورش جعفریان, بیژن ایرج, غلامرضا عسکری
مقدمه: ۳۵-۱۰ درصد از جمعیت بزرگسالان سراسر جهان به بیماری کبد چرب غیر الکلی مبتلا میباشند. تا کنون هیچ درمان قطعی برای این بیماری پیشنهاد نشده است. اسیدهای چرب امگا ۳ درای اثرات مفیدی در درمان هایپرلیپیدمی و بیماریهای قلبی- عروقی میباشند و به تازگی برای درمان بیماری کبد چرب غیر الکلی استفاده میشوند. هدف از اين مطالعه، مرور مطالعاتی بود كه نقش اسیدهای چرب امگا ۳ در پیشگیری و درمان بیماری کبد چرب غیر الکلی را بررسي كرده بودند.
روشها: ابتدا از پايگاههاي PubMed و ISI مقالاتي كه در متن خود داراي كلمات NAFLD (Non-alcoholic fatty liver disease)، NASH (Nonalcoholic steatohepatitis)، Nonalcoholic fatty liver، Steatosis، DHA (Docosahexaenoic acid)، EPA (Eicosapentaenoic acid)، Fish oil و ۳Omega بودند، جستجو شدند. سپس مقالات به سه دسته مطالعات حیوانی، مطالعات مقطعی و مورد- شاهدی و مطالعات کارآزمایی بالینی تقسیمبندی شدند که در مجموع، ۲۱ مقاله مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: نتايج مطالعات مقطعي و مورد- شاهدی همسو نبود، اما نتایج مطالعات قويتر نشان میداد که دریافت ناکافی از منابع غذایی امگا ۳ با بروز بیماری کبد چرب در ارتباط میباشد. بيشتر مداخلات انجام شده در مطالعات حیوانی و انسانی، تأثیر مثبتی از مصرف مکمل امگا ۳ در کاهش تری گلیسیرید و چربی کبدی در مبتلایان به کبد چرب غیر الکلی گزارش کردهاند.
نتیجهگیری: کاهش دریافت امگا ۳ از منابع غذایی به دلیل عادات غذایی نادرست، میتواند یکی از دلایل چند عاملی بودن بیماری کبد چرب باشد. همچنین مصرف مکمل آن میتواند در کنار اصلاح الگوی غذایی و سبک زندگی برای این بیماران مفید باشد.
واژگان کلیدی: كبد چرب غير الكلي، استئاتوزیس، امگا ۳، دوكوزاهگزانوئيك اسيد، ايكوزاپنتانوئيك اسيد