عباس عبدالملکی ، محمدعلی سمواتی شریف، حجت ا. . علایی
دانشجو دانشگاه بوعلی سینا
مجله پزشکی رفسنجان
زمینه و هدف: تا کنون اثربخشی تمرینات اینتروال با شدت بالا بر یادگیری و حافظه ناشناخته باقی مانده است. بنابراین، هدف ما تعیین اثر تمرین اینتروال با شدت بالا بر سطوح کورتیکوسترون هیپوکمپی و یادگیری اجتنابی غیرفعال موشهای صحرایی نر بود.
مواد و روشها: در این پژوهش تجربی، ۴۰ موش صحرایی نر با نژاد ویستار بهطور تصادفی در ۵ گروه (۸=n) تمرین مقاومتی اینتروال با شدت بالا (HIRT)، تمرین دویدن اینتروال با شدت بالا (HIIT)، تمرین دویدن تداومی (CT)، شم و کنترل جای داده شدند. گروههای تمرینی به مدت ۴ هفته و هر هفته ۵ روز تحت تمرین قرار گرفتند. عملکرد حافظه با استفاده از آزمون اجتنابی غیر فعال در دو وهله پیش و ۲۴ ساعت پس از دریافت شوک پایی ارزیابی شد. ۲۴ ساعت پس از آزمون حافظه نمونههای خون از آزمودنیها به دست آمد. اندازهگیری سطوح کورتیکوسترون هیپوکمپی به روش ELISA انجام گردید. برای تجزیه و تحلیل دادهها از تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد که حافظه در گروههای تمرین به طور معنیداری نسبت به گروههای شم و کنترل بهبود یافته بود (۰۵/۰>p). همچنین، عملکرد حافظه پس از تمرینات در گروه HIRT نسبت گروه HIIT به طور معنیداری بالاتر بود (۰۲۳/۰=p). سطوح کورتیکوسترون هیپوکمپی به طور معنیداری در گروههای تمرینی نسبت به گروههای شم و کنترل پایینتر بود (۰۵/۰>p).
نتیجهگیری: فعالیت ورزشی اینتروال با شدت بالا میتواند عملکرد حافظه وابسته به هیپوکمپ را بهبود بخشد و سطوح هیپوکمپی کورتیکوسترون را نیز کاهش دهد. پژوهشهای بیشتر میتواند به درک بهتر اثر فعالیتهای ورزشی اینتروال با شدت بالا بر عملکرد مغز کمک کند.
واژه های کلیدی: تمرین اینتروال با شدت بالا، تمرین مقاومتی اینتروال با شدت بالا، حافظه اجتنابی غیرفعال، کورتیکوسترون، موش صحرایی
متن کامل مقاله رایگان